Ciasto drożdżowe z jagodami

5 (179 ocen)

  • 30 min

W chłodne popołudnia wspaniale przypomnieć sobie smak lata. Leśne jagody doskonale komponują się z cistem drożdżowym.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    5 dag drożdży
    250 ml mleka (1 szklanka)
    15 dag cukru
    3 żółtka + 2 jajka
    10 dag margaryny
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    cukier waniliowy
    jagody opcjonalnie borówki (mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami cukru. Dodać dwie łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka. Następnie poczekać aż zaczyn wyrośnie.
    Żółtka i jajka utrzeć z cukrem. Dodać resztę produktów, wyrobić jednolite ciasto i wlać roztopiony, nieco przestudzony tłuszcz. Ciasto rozłożyć na blasze i wyłożyć jagody. Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut (+/- 5 minut).

Porady

Można posypać ciasto cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować