Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne ciacho drożdżowe z jabłkami,pachnące cynamonem :)

Składniki:


  • zaczyn:

    20 g drożdży świeżych
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru

    Ciasto:

    2,5 szklanki mąki
    2 jajka
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 g roztopionego masła
    szczypta soli

    Kruszonka:

    0,5 szklanki mąki
    5 łyżek cukru
    60 g masła

    Dodatkowo :
    2 jabłka
    2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżeczki cukru
    Cukier puder

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić. Do zaczynu dodać mąkę,jajka,mleko,cukry,roztopione masło i szczyptę soli.
    Ciasto dokładnie wyrobić.
    Jabłka obrać,oczyścić i pokroić w małą kostkę.Do jabłek dodać cukier i cynamon,wymieszać.
    Składniki na kruszonkę wymieszać.
    Blachę o wym. 21x36 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto drożdżowe. Na ciasto ułożyć równomiernie jabłka i posypać kruszonkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
    Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować