Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

4.5 (181 ocen)

To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, troszeczkę je tylko wzbogaciłam.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl mąki
    50 g drożdży
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szkl mleka
    150 ml śmietany 30 %
    1 jajko
    2 żółtka
    70 g masła
    sól

    Posypka:
    2 łyżki cukru
    1 łyżka kakao

    Kruszonka:
    1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    130 g masła


    4 - 5 jabłek

    Forma; 24 X 36
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, dodać po dwie łyżki cukru i mąki. Wymieszać i zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
  • 2. Jajko i żółtka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić. Składniki posypki wymieszać.
  • 3. Do ubitych jajek dodać wyrośnięte drożdże, śmietanę, mąkę, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Gdy będzie się robić jednolite, partiami dodać masło i dokładnie wyrobić. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Obie mąki na kruszonkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło i rozetrzeć w palcach do momentu uzyskania kruszonki.
  • 5. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
  • 6. Do formy wyścielonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta i rozsmarować po dnie. Oprószyć lekko posypką i wyłożyć kilka kupek ciasta, znowu posypać posypką i wyłożyć resztę ciasta. Wcisnąć w ciasto cząstki jabłek i posypać resztą posypki. Na wierzch wyłożyć kruszonkę i zostawić na 15 - 20 minut do podrośnięcia.
  • 7. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować