Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką.
Polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
    250 ml letniego mleka
    120 g cukru
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    100 g masła roztopionego i ostudzonego
    1 jajko
    szczypta soli
    500 g mąki pszennej
    2-3 jabłka średniej wielkości obrane i pokrojone w kostkę

    Kruszonka:
    100 g mąki
    50 g cukru
    50 g zimnego masła
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i mieszamy z 100 ml mleka. Odstawiamy na 15 minut.
    Resztę mleka mieszamy z masłem. Masło można rozpuścić z mlekiem w rondelku i ostudzić.

    Resztę cukru oraz mąkę sól cukier waniliowy i jajko mieszamy w misce. Wlewamy powoli mleko z masłem i na koniec dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy ręką . Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem. Jeśli bardzo się klei podsypujemy mąką ale nie za dużo. Ciasto jest dość klejące lecz powinno odchodzić samo od ręki.

    Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1do 2 godziny.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy (u mnie zwykła okrągła). Wierzch delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem. Przykrywamy znów ściereczką i odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na ok. godzinę.
    W międzyczasie można a nawet trzeba przygotować kruszonkę ucierając wszystkie składniki ze sobą.
    Gdy otrzymamy gładkie ciasto odkładamy je do lodówki na 15-20 minut.

    Po wyrośnięciu ciasta na wierzchu układamy jabłka(ja dodatkowo posypałam wierzch cynamonem dość obficie) i ścieramy na tarce (tam gdzie ogórki) naszą kruszonkę.

    Pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach do suchego patyczka.
    Po wystudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
    SMACZNEGO.

Porady

Ja do kruszonki dodałam nieco więcej masła. Wyrosło super a zapach w domu rewelacja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować