Placek drożdżowy z jabłkami i chrupiącą kruszonką

4.5 (170 ocen)

  • 4 godz.

Bardzo łatwe ciasto drożdżowe

  • 4 godz.

Składniki:

  • CIASTO

    10 dag drożdży
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    5 szklanek mąki
    1 szklanka oleju

    4 jabłka

    KRUSZANKA

    250 g masła
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Placek drożdżowy z jabłkami i chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Najlepiej w plastikowej misce układać warstwami : rozkruszone drożdże, posypać je cukrem, na to wylać letnie mleko , następnie posypać wszystko mąką i na mąkę wylać olej. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać dobrze drewnianą łyżka. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście.
  • 3. KRUSZANKA
    Wszystkie składniki razem zagnieść. Pokruszyć na jabłka.

    Ciasto piec 50 minut w 180 st C lub do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować