Uwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła. Rewelacja.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mąki
20 g drożdży
100 ml mleka
1 jajko
1 żółtko
50 g cukru
75 g masła
200 ml dżemu ( u nas truskawkowy )
Ciasto drożdżowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na małą keksówkę.
Drożdże mieszamy z cukrem ( 1 łyżeczka z całości w przepisie ).
Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko, wsypujemy 70 g mąki ( z całości podanej w przepisie ), mieszamy tak by nie było grudek. Przykrywamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
Jajko i żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut.
Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce.
Pieczemy 30 min w temperaturze 190°C
Komentarze