Ciasto drożdżowe z dżemem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła. Rewelacja.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki
    20 g drożdży
    100 ml mleka
    1 jajko
    1 żółtko
    50 g cukru
    75 g masła
    200 ml dżemu ( u nas truskawkowy )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z dżemem 1. Przepis na małą keksówkę.

    Drożdże mieszamy z cukrem ( 1 łyżeczka z całości w przepisie ).
    Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko, wsypujemy 70 g mąki ( z całości podanej w przepisie ), mieszamy tak by nie było grudek. Przykrywamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
    Jajko i żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut.
    Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce.
    Pieczemy 30 min w temperaturze 190°C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować