Ciasto drożdżowe z dynią, makiem i jabłkami

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżowe ślimaki z jabłkami, makiem, cynamonem i dynią - posypane cukrem pudrem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne dzięki owocom i pięknie pachnące dzięki cynamonowi.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży,
    250 ml mleka
    2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania,
    3/4 szklanki cukru + 3 łyżki,
    płaska łyżka cynamonu,
    2 łyżki suchego maku niebieskiego,
    3 średniej wielkości jabłek,
    2 łyżki oleju,
    1 jajko,
    3 łyżki puree z dyni,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ślimaki

Ciasto drożdżowe z dynią, makiem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
    W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem i makiem. Dodajemy zaczyn, jajko, olej oraz puree z dyni. Wyrabiamy ciasto. Będzie lepiło się trochę do rąk, ale dzięki temu będzie bardziej puszyste i mięciutkie.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę.
    Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy 2 łyżki cukru oraz cynamon i mieszamy razem.
    Stolnicę podsypujemy mąką, Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykładamy jabłka, a następnie zwijamy w rulon. Ciasto kroimy na 8-9 części.
    Układamy na blasze wyłożonej papier do pieczenia - nadzieniem do góry. Odstawiamy na 30 minut.
    Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
    Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia Jabłka Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować