Ciasto drożdżowe z dynią i wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekę je nie tylko jesienią. Dynię mrożę i zawsze mam spory zapas.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 25 dag cukru
    ● 25 dag tłuszczu
    ● 7 dag drożdży
    ● 37 dag dojrzałej pomarańczowej dyni
    ● olejek migdałowy
    ● 1 szkl. mleka + do rozpuszczenia drożdży
    ● słoik wiśni w syropie
    ● cukier puder

Ciasto drożdżowe z dynią i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy i rozgotowujemy w 1 szklance mleka, aż powstanie gładka masa.
  • 2. Robimy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w pozostałym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę cukru, kilka kropel olejku migdałowego, roztopiony tłuszcz i dynię. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do formy 25x37 cm.
  • 3. Wiśnie osączamy z syropu. Wciskamy w ciasto. Ciasto pieczemy 50 minut w temp. 180 °C. Odstawiamy do wystygnięcia. Obficie posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy