CIASTO DROŻDZOWE Z CZEREŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

WSPANIAŁE LETNIE CIASTO.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg - 0,6 kg mąki
    0,5 kostki drożdży (50g)
    1 jajko
    6 łyżek cukru
    szczypta soli
    1 szklanka mleka
    2-3 łyżki wody
    3 łyżki masła roztopionego
    Dodatkowo:
    20-30 dag czereśni
    Kruszonka:
    4 łyżki mąki
    2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej)
    2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ
    Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.
    Składniki na lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    odrobina przegotowanej gorącej wody
    kilka kropli aromatu do ciasta o smaku śmietankowym

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdzowe z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
    Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
    Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    Po tym czasie ponownie zagnieść .
    Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
    Na wierzch ułożyć dowolne czereśnie wydrylowane, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
    Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.
    Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier
    Do szklanki z cukrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie wymieszać ,jak będzie za geste to jeszcze dolać wody. Pamietajmy , aby wody dolewać w bardzo małych ilościach. Gotowy lukier powinien mieć gęstą ale równocześnie płynną konsystencję. Gorącym jeszcze lukrem polewamy placek.

    Używam blaszkek 2 keksówek 30x12
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować