Ciasto drożdżowe z borówkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Smakuje wybornie, przepis dała mi moja teściowa i się udało.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna 2 szklanki
    Mleko 120 ml
    Margaryna 100 gram
    Żółtka jaja 4 szt.
    Drożdże 30 gram
    Cukier 4 łyżki
    Olej 1 łyżka
    Sól ½ łyżeczki
    Spirytus 1 łyżka
    Cukier waniliowy 1 opakowanie(małe)
    Wiórki kokosowe do formy
    Borówki ½ kg
    Tłuszcz do formy
    Składniki na kruszonkę:
    Margaryna 100 gram
    Cukier 100 gram
    Mąka pszenna 1 szklanka
    cukier waniliowy 1 opakowanie(małe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie kruszonki:
    Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ręką i odstawić w chłodne miejsce.
    Wykonanie ciasta drożdżowego:
    Drożdże wymieszać z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto(na końcu dodać rozpuszczona margarynę) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę dobrze wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami, wyłożyć rozwałkowane ciasto, wyłożyć borówki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piec około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować