Ciasto drożdżowe przekładane budniem

4.5 (190 ocen)

  • 50 min

Ciasto jest pulchne , delikatne i bardzo dobre.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    -50 dag mąki

    -60 g drożdży

    -10 dag cukru

    -cukier waniliowy

    -1 jajko

    -szczypta soli

    -200 ml ciepłego mleka

    -10 dag stopionego masła




    Składniki na kruszonkę:




    -30 dag mąki

    -15 dag cukru

    -cukier waniliowy

    -20 dag masła




    Składniki na masę budyniową:




    -2 opakowania budyniu waniliowego

    -0,7 l mleka

    -3 jajka

    -10 dag cukru

    -7,5 dag masła
    .
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe przekładane budniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Mąkę przesiej do miski,dodaj drożdże i wymieszaj,następnie dodaj resztę składników i ucieraj mikserem na niskich obrotachvprzez około 5 minut...

    .Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia a gdy podwoi swoją objętość,zagnieć i wyłóż na stolnicę,następnie rozwałkuj na placek odpowiadający wielkości blaszki.Formę wysmaruj tłuszczem ,obsyp mąką i przełóż ciasto na blaszkę....







    Przygotuj kruszonkę:

    Mąkę wsyp do miseczki,dodaj cukier, masło i cukier waniliowy.Rozetrzyj składniki palcami do momentu uzyskania większych okruchów.Gotową kruszonką posyp ciasto.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 min w temp.180-200 St C

    Wystudzone ciasto przekrój na dwie warstwy
    ...




    Budynie przygotuj według przepisu używając do tego 0,7 l mleka...

    Jajka ubij mikserem,dodaj stopniowo ostudzony budyń i masło ,ucieraj do momentu uzyskania jednolitej,gładkiej masy...

    Gotowym kremem przełóż ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować