Ciasto Drożdżowe Orkiszowe Z Czarną Porzeczką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Postanowiłam zdobyć, tak zdobyć trochę czarnej porzeczki bo jest to tak smaczny owoc, a tak rzadko widuje ją w sklepie i tak mało przepisów jest z nią że jak tylko udało mi się zakupić trochę tego owocu to od razu powstała drożdżówka, ale tym razem w troszkę zdrowszej wersji na mące orkiszowej :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:

    200 g przesianej, mąki pszennej orkiszowej
    22 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
    1/2 szkl cukru (razem z 2 łyżkami waniliowego)
    150 ml ciepłego mleka
    1 jajko kl L
    szczypta soli
    kilkanaście kropel esencji waniliowej
    30 g roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju)
    około 150 g czarnej porzeczki
    lukier na wierzch

    Kruszonka:
    1/2 szkl mąki pszennej orkiszowej
    50 g masła
    50 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe orkiszowe z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
    2. Z ciepłego mleka, z 1 łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    3. Mąkę, jajko, pozostały cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło.
    Gotowe ciasto odstawiamy na 40-60 minut do podrośnięcia.

    4. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
    Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h
    5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    6. Następnie wykładamy czarna porzeczką i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)
    7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.

    Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie wystudzone możemy polać lukrem. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować