ciasto drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób

ciasto jest lekkie, puszyste, aromatyczne, z nadzieniem kisielowym smakije wybornie.............SMACZNEGO!!!

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ZACZYN: drożdże świeże 10 dag, mleko ciepłe 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, mąka tortowa 2 łyżki


    NADZIENIE KISIELOWE: dżem 300 ml, konfitura niskosłodzona 200 ml, jabłka 3 sztuki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie duże


    CIASTO: mąka tortowa 6 szklanek, żółtka 8 sztuk "L", jajka 1 sztuka "L", cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 15 dag, sól - szczypta, aromat rumowy 2 krople, cukier puder - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. drożdże świeże rozkruszyć w misie robota, dodać mąkę, cukier, letnie mleko i łyżeczką dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem na 20 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu, zaczyn wyjątkowo mocno urósł, prawie do 3/4 pojemności misy, użyłam drożdże babuni
  • etap 2. do zaczynu wsypać przesianą mąkę tortową


    dodać żółtka, jajko, cukier, sól, aromat i hakami robota wyrabiać ciasto
  • etap 3. margarynę stopić w garnuszku, do stopionej wlać zimne mleko i dolewać do ciasta w trakcie wyrabiania, ciasto wyrabiać z 10 minut


    ciasto posypać po wierzchu trochę mąką, misę nakryć talerzem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, u mnie było krócej z 45 minut bo ciasto rosło szybko i mocno
  • etap 4. dżem z ciemnych winogron, konfiturę niskosłodzoną z czereśni (użyłam swoje przetwory, są u mnie w przepisach) wymieszać z dużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru


    obrane jabłka ze skórki zetrzeć do nadzienia na tarce grubsze oczka, wszystko wymieszać
  • etap 5. ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na części, ręką ciasto rozciągnąć, nałożyć nadzienie, zawinąć i dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarowac pędzelkiem maczanym w wodzie, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc, kisiel dobrze się zetnie" i będzie się dobrze ciasto kroiło na porcje, przed podaniem posypać pudrem cukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować