Ciasto drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże świeże rozkruszyć w misie robota, dodać mąkę, cukier, letnie mleko i łyżeczką dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem na 20 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu, zaczyn wyjątkowo mocno urósł, prawie do 3/4 pojemności misy, użyłam drożdże babuni
3.margarynę stopić w garnuszku, do stopionej wlać zimne mleko i dolewać do ciasta w trakcie wyrabiania, ciasto wyrabiać z 10 minut
ciasto posypać po wierzchu trochę mąką, misę nakryć talerzem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, u mnie było krócej z 45 minut bo ciasto rosło szybko i mocno
4.dżem z ciemnych winogron, konfiturę niskosłodzoną z czereśni (użyłam swoje przetwory, są u mnie w przepisach) wymieszać z dużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru
obrane jabłka ze skórki zetrzeć do nadzienia na tarce grubsze oczka, wszystko wymieszać
5.ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na części, ręką ciasto rozciągnąć, nałożyć nadzienie, zawinąć i dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarowac pędzelkiem maczanym w wodzie, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc, kisiel dobrze się zetnie" i będzie się dobrze ciasto kroiło na porcje, przed podaniem posypać pudrem cukrem
Komentarze