Drożdżowe ciasto, które dzięki dodatku serka staje się przyjemnie wilgotne i puszyste. Kruszonka przyjemnie chrupie, a owoce nadają całemu ciastu przyjemnej świeżości
20 min
Składniki:
Blaszka 25x35cm
Ciasto:
150g serka waniliowego np. Danio
450g mąki
25g drożdży
100ml mleka ma być ciepłe
6 łyżek oleju
1 łyżka cukru
4 łyżki miodu
1 jajko
300g czerwonej porzeczki
Ciasto drożdżowe na serku danio z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Serek delikatnie podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki połączyć razem i zarobić gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie posypać owocami i kruszonką. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach.
Komentarze