Ciasto drożdżowe na kefirze z rodzynkami i kruszonką

4.49 (154 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ciasto drożdżowe z dodatkiem kefiru wychodzi wilgotne, ciężkie i puszyste. Idealnie sprawdzi się do filiżanki popołudniowej kawy.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • -30 g drożdży świeżych
    -1,5 szklanki mąki
    -50 g masła
    -3/4 szklanki kefiru
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka rodzynek
    -1 jajko
    -szczypta soli

    Kruszonka:
    -70 g masła
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki

    dodatkowo: cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Ciasto drożdżowe na kefirze z rodzynkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy palcami i wrzucamy do miski. Zasypujemy 1 szklanką cukru, wlewamy kefir i dokładnie mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Masło roztapiamy i lekko ciepłe dodajemy do ciasta. Dodajemy lekko obtoczone w mące rodzynki. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22x30 cm. Odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Z podanych składników ręcznie zagniatamy niewielką kruszonkę. Wysypujemy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę. Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować