Ciasto drożdżowe jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn: 30 g drożdży skruszyc do małej miski, dodać 1 łyżkę cukru, 1łyżkę mąki. Ciepłe mleko wlewamy do rozczynu dokładnie mieszając i odstawiamy
Przygotowanie ciasta: 3 żółtka utrzeć z 75 g cukru, dodać do przesianej mąki. Wlewamy ciepły rozczyn do ciasta dodając tyle ciepłego mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.powoli mieszamy składniki łyżka lub dłonią. Gdy składniki dokładnie się połączą wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. Na 5 minut przed końcem dodać 100 g stopionego masło. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny).Gdy ciasto podwoi objętość włożyć je do formy ok. 20 x 30 cm posmarowanej olejem. Powierzchnię posmarować roztrzepanym białkiem, posypać owocami ja akurat dodałam maliny z żurawina
Komentarze