ciasto drożdżowe ekspresowe

0 (0 ocen)

  • 55 min

przepis pochodzi z czasów kryzysowych, kiedy mąka była na kartki, nie pamiętam od kogo mam ten przepis ale ciasto jest pyszne.

  • 55 min

Składniki:

  • 3i1/2 szklanki mąki
    1 szklanka letniego mleka
    1/2 kostki margaryny roztopionej
    ok.1 szklanki cukru
    kostka drożdży
    4 jajka
    1 łyżka oleju

Ciasto drożdżowe ekspresowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieram z łyżeczką cukru, gdy są płynne dodaję margarynę i resztę składników miksuję. Ciasto wlewam do dwóch wąskich, wysmarowanych masłem blaszek i pozostawiam na jakiś czas by wyrosło. Piekę w średniej temperaturze ok. 30 min.

Porady

czasem dodaję rodzynki ale najlepiej smakuje mi posmarowane masłem lub dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy