Ciasto Drożdżowe dla „leniwych”

4.46 (183 ocen)

  • 2 godz.

Nazwa mówi sama za siebie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 10 dkg drożdży
    • 1 szkl. Mleka
    • 1 szkl. Cukru
    • 1 szkl. Oleju
    • 4 szkl. Mąki
    • 3 jajka

    Kruszonka:
    • Mąka 100g
    • Cukier 50 g
    • Margaryna 50g

    Proporcje na kruszonkę 2:1:1
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe dla „leniwych” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wlewamy zimne mleko w którym rozpuszczamy drożdże, i wszystkie pozostałe składniki. I chociaż ręka swędzi to nie mieszamy tego tylko przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej 3 godziny. Po określonym czasie wszystko mieszamy ( najlepiej ręką) i wykładamy na dużą blaszkę posmarowaną olejem. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką ( jeżeli decydujemy się dodać owoce na ciasto to kładziemy najpierw owoce a potem kruszonkę).

    Kruszonka:
    Wszystkie składniki razem wyrabiamy :)

    170 stopni około 50 minut

Porady

Osobiście często wkładam składniki wieczorem a następnego ranka wykładam ciacho na blachę ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować