Ciasto drożdżowe bez drożdży

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, puszyste i odpowiednio wilgotne, a co najważniejsze łatwe i szybkie, co cenię mając dwójkę dzieci.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 jajka
    4,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    Szklanka oleju
    Szklanka mleka
    2 łyżki proszku do pieczenia
    3 łyżki octu
    1 cukier waniliowy
    Truskawki lub inne owoce

    Na kruszonke:
    Margaryna pół kostki lub ile kto chce kruszonki
    Cukier
    Mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mleko,olej i ocet łączymy i odstawiamy.
    2. Jajka ubijania z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę z proszkiem a na koniec "zsiadle" mleko które przygotowaliśmy na początku. Im dłużej ubijamy ciasto mikserem, tym będzie ono bardziej puszyste.
    3. Z margaryny cukru i mąki zagnieść kruszonke. Cukru dodaj wedle upodobań, a mąki ile zabierze aż zaczną robić się 'grudki'.
    Ciasto wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia, na to owoce i kruszonka. Piec ok 50 minut w 180°C

Porady

Do ciasta na zdjęciu używałam mrożonych truskawek, wtedy należy je zozmrozic i odsączyć z soku na sitku. Fajne rozwiązanie dla miłośników drożdżowe ciast, którzy nie mają czasu czekać aż ciasto wyrośnie....zagnieść itd.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować