Ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka podgrzewając na małym ogniu.
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wnilinowym, dodajemy rozpuszczone drożdże, mleko które posiada temperaturę pokojową (ewentualnie mleko z lodówki podgrzewamy delikatnie), przesianą mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcią, przykrywając ciasto lnianą ściereczką. Gdy ciasto mamy już dosyć wyrośnięte, przekładamy do formy o wymiarach 22 cm x38 cm, układając na wierzchu wybrane owoce (czereśnie, jagody, śliwki). pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 min
Porady
Ciasto można posypać po wierzchu kruszonką. Przepis podaję na dużą blaszkę ja zrobiłam w wąskiej formie z połowy porcji składników. Smacznego
Komentarze