Ciasto drożdżowe

4.5 (200 ocen)

Przepis na szybkie ciasto drożdżowe, które nie wymaga wyrabiania, a zawsze się udaje :)

Składniki:

  • Składniki
    1 kg mąki
    10 dag drożdży
    2 całe jajka + 2 żółtka
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli
    2 cukry wanilinowe
    owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka podgrzewając na małym ogniu.

    Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wnilinowym, dodajemy rozpuszczone drożdże, mleko które posiada temperaturę pokojową (ewentualnie mleko z lodówki podgrzewamy delikatnie), przesianą mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcią, przykrywając ciasto lnianą ściereczką. Gdy ciasto mamy już dosyć wyrośnięte, przekładamy do formy o wymiarach 22 cm x38 cm, układając na wierzchu wybrane owoce (czereśnie, jagody, śliwki). pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 min

Porady

Ciasto można posypać po wierzchu kruszonką. Przepis podaję na dużą blaszkę ja zrobiłam w wąskiej formie z połowy porcji składników. Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (182 ocen)

Ciasto drożdżowe

To może cię zainteresować