Ciasto do pizzy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne ciasto do pizzy które szybko się wyrabia i nie wymaga pozostawienia go na czas wyrastania.

  • 30 min

Składniki:

  • 50g świeżych drożdży
    2 szkl. mąki
    1 szkl. ciepłej wody
    1 łyżka cukru
    ok 1 łyżeczka soli (można mniej)
    3 łyżki oleju lub oliwy

Ciasto do pizzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temp. 200-220 stopni.
  • 2. W szklance ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać mieszankę drożdżową. Robotem lub ręcznie wyrobić ciasto. Dodać olej i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
  • 3. Blaszke od piekarnika posmarować olejem. Ciasto delikatnie oprószyć mąką i w rękach porozciągać we wszystkie strony - uważać należy żeby się nie rozerwało. Będzie dosyć luźne - ale takie ma być.
  • 4. Ułożyć na blaszce, rozciągnąć na szerokość formy.
    Ciasto posmarować delikatnie sosem pomidorowym, ułożyć na wierzchu dodatki np. cebula, pomidory, oliwki, kiełbasa, pieczarki, ser, oregano lub bazylia. Zapiekać przez ok. 20-25 min do złocenia.

Komentarze

Podobne przepisy