Ciasto do pizzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do temp. 200-220 stopni.
2.W szklance ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać mieszankę drożdżową. Robotem lub ręcznie wyrobić ciasto. Dodać olej i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
3.Blaszke od piekarnika posmarować olejem. Ciasto delikatnie oprószyć mąką i w rękach porozciągać we wszystkie strony - uważać należy żeby się nie rozerwało. Będzie dosyć luźne - ale takie ma być.
4.Ułożyć na blaszce, rozciągnąć na szerokość formy.
Ciasto posmarować delikatnie sosem pomidorowym, ułożyć na wierzchu dodatki np. cebula, pomidory, oliwki, kiełbasa, pieczarki, ser, oregano lub bazylia. Zapiekać przez ok. 20-25 min do złocenia.
Komentarze