Ciasto-deser z kremem śmietankowo mascarpone , z jagodami i lekka bezą

4.49 (150 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

lekkie i obłędne w smaku!!! z jagodam umieszczonymi w masie śmietankowo mascarpone i beza :)lekki deser dla kazdego:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1.Kruchy spód
    4 żółtka
    150 g maki
    50 dag cukru
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    120 g masła
    2.Masa kremowa:
    500 g smietany kremówki 36 proc
    250 g schodzonego serka mascarpone
    3 łyzki cukru pudru
    1 łyczeczka cukru z prawdziwą wanilia
    3. Beza:
    4 białka
    200 g drobnego cukru do wypieków
    1 pełna łyzka maki ziemniaczanej
    ORAZ
    1 i 1\2 szklanki leśnych jagód
    jagody do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto-deser z kremem śmietankowo mascarpone , z jagodami i lekka bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zpodanych składników zagniatany kruche ciasto, formujemy kulę, lekko spłaszczamy i owijamy w folię , schładzamy w lodówce przez około 60 minut.
    Blaszke o wym 20 na 30 natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy, wylepiamy nim dno blaszki, nakłuwamy widelcem gdzieniegdzie i pieczemy przez 25-30 min.Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
    2. Schłodzone składniki na krem ubjamy mikserem az uzyskamy delikatny gęsty krem.Połowe tej masy wykładamy na wczesniej upieczone , wystudzone ciasto, rozprowadzamy na całości masy opłukane, osuszone leśne jagody, wykładamy na nie reszte kremowej masy.Chowamy do lodówki.
    3.Beza:
    4 białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, łyzka po łyżce, az otrzymamy gęsta błyszcząca pianę. Na sam koniec ubijania dodajemy make ziemiaczana i delikatnie łaczymy ja szpatułka z ubitą piana.
    Blaszkę odwracamy do góry dnem, natłuszczamy i wykładamy papaierem do pieczenia a nastepnie na tym papaierze rozsmarowujemy mase bezowa.
    Pieczemy w temp 140 st C przez około 60 minut.
    Gdy stanie sie chrupka, lekko popekana , wyjmujemy i studzimy.

    4. Na wierzch ciasta z maśą smietankowa delikatnie wykładamy wystudzona bezę. Schładzamy. przed podaniem mozemy udkorowac jagodami, smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować