ciasto "Delicje"

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne ciasto na różne okazje

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto :
    mak niemielony, 20dag
    cukier, 20 dag+3 łyżki do kremu
    białko, z 9 jajek
    kokos, 15 dag
    proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
    KREM:
    masło, 25 dag
    mleko, 3/4 litra
    galaretki cytrynowe, 2 torebki
    galaretki brzoskwiniowe (lub inne
    pomarańczowe), 3 torebki
    ananas w syropie, 1 puszka
    budyń waniliowy, 2 torebki
    ciastka Delicje morelowe lub
    pomarańczowe, 3 opakowania
    kawa rozpuszczalna
    wódka, ok 20-30 ml

Ciasto "delicje" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać niemielony mak,kokos i proszek do pieczenia a następnie wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wysmarowaną margaryną i upiec w temp.175-180 stopni C.
  • 2. Krem : budynie ugotować w 3/4 l. mleka i wystudzić,
  • 3. galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody
  • 4. masło utrzeć z 3 łyżkami cukru
  • 5. dodawać powoli wystudzony budyń,pokrojony na małe kawałki ananas i wlać tężejącą galaretkę cytrynową
  • 6. upieczone i wystudzone ciasto skropić kawą rozpuszczoną z wódką
  • 7. na ciasto wyłożyć krem
  • 8. na krem rozłożyć ciastka "Delicje" czekoladą do kremu
  • 9. ciastka skropić też kawą z wódką i wstawić do lodówki
  • 10. rozpuścić 3 galaretki pomarańczowe( w połowie ilości podanej na opakowaniu) wrzącej wody i wystudzić
  • 11. tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do stężenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy