Ciasto Delicja z mandarynkami

4.5 (162 ocen)

  • 50 min

Ciasto o wielu warstwach, które pysznie się komponują:)) Ciasto choć nieco pracochłonne to warte wysiłku, które się w niego wkłada.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa kokosowa:
    500 ml mleka
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    150g zmielonego kokosu
    200g margaryny

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru
    1 galaretka pomarańczowa

    Dodatkowo:
    2 galaretki pomarańczowe – rozpuszczone w 800ml wody
    Kilka mandarynek
    2 opakowania ciastek Delicje o smaku pomarańczowym
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto delicja z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Masa kokosowa:Odlać ½ szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną.
  • 3. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszą część biszkoptu posmarować połową kremu kokosowego, ułożyć mandarynki i zalać je tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki by całkiem zastygła. Posmarować ją pozostałym kremem kokosowym. Przykryć biszkoptem, posmarować połową pianki, ułożyć na nim Delicje, a na wierzch pozostałą piankę. Wierzch udekorować kakao.

Porady

Do ciasta można użyć dowolnych owoców i dobrać do nich pasujące smakowo galaretki i Delicje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować