Ciasto delicja z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa kokosowa:Odlać ½ szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną.
3.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować
4.Przełożenie:
Pierwszą część biszkoptu posmarować połową kremu kokosowego, ułożyć mandarynki i zalać je tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki by całkiem zastygła. Posmarować ją pozostałym kremem kokosowym. Przykryć biszkoptem, posmarować połową pianki, ułożyć na nim Delicje, a na wierzch pozostałą piankę. Wierzch udekorować kakao.
Porady
Do ciasta można użyć dowolnych owoców i dobrać do nich pasujące smakowo galaretki i Delicje.
Komentarze