Ciasto dość proste w wykonaniu, bez cukru z dużą ilością mąki owsianej i przełożone dżemem z czerwonej porzeczki plus pyszna domowa polewa czekoladowa.
Ciasto podczas krojenia trochę się kruszy, ale już taka uroda mąki owsianej ;)
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 17 x 17 cm
150 g mąki owsianej
50 g mąki pszennej
2 jajka kl L
100 g miękkiego masła
100 g miodu np. wielokwiatowego
140 g daktyli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g orzechów włoskich
garść żurawiny
esencja waniliowa lub ewentualnie cynamon
Polewa czekoladowa:
około 25 g masła
4-5 łyżeczek cukru
3 łyżeczki kakao
1 łyżka zimnego mleka
Dodatkowo :
około 1/2 słoika dżemu z czarnej bądź czerwonej porzeczki
Ciasto daktylowo bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie.
2. Masło ucieramy na puch, następnie wbijamy po jajku i dalej ucieramy, dodajemy obie mąki, miód i proszek do pieczenia.
3. Teraz wracamy do daktyli, odsączamy je, ale nie całkowicie i staramy się je zblendować (nie musi być na całkowitą miazgę, może zostać troszkę kawałków) takie zblendowane dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec dodajemy bakalie i esencje waniliową lub cynamon. Mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)
4.W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy w połowie ciasto i smarujemy dżemem, a następnie polewamy czekoladą. Smacznego!
Komentarze