Ciasto Daktylowo Bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto dość proste w wykonaniu, bez cukru z dużą ilością mąki owsianej i przełożone dżemem z czerwonej porzeczki plus pyszna domowa polewa czekoladowa.
Ciasto podczas krojenia trochę się kruszy, ale już taka uroda mąki owsianej ;)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 17 x 17 cm
    150 g mąki owsianej
    50 g mąki pszennej
    2 jajka kl L
    100 g miękkiego masła
    100 g miodu np. wielokwiatowego
    140 g daktyli
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    80 g orzechów włoskich
    garść żurawiny
    esencja waniliowa lub ewentualnie cynamon
    Polewa czekoladowa:
    około 25 g masła
    4-5 łyżeczek cukru
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżka zimnego mleka
    Dodatkowo :
    około 1/2 słoika dżemu z czarnej bądź czerwonej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto daktylowo bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie.
    2. Masło ucieramy na puch, następnie wbijamy po jajku i dalej ucieramy, dodajemy obie mąki, miód i proszek do pieczenia.
    3. Teraz wracamy do daktyli, odsączamy je, ale nie całkowicie i staramy się je zblendować (nie musi być na całkowitą miazgę, może zostać troszkę kawałków) takie zblendowane dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec dodajemy bakalie i esencje waniliową lub cynamon. Mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)

    4.W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia.

    Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy w połowie ciasto i smarujemy dżemem, a następnie polewamy czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować