Ciasto czereśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE;mąkę,cukier puder przesiać na stolnicę,dodać sól. Masło pokroić na kawałki i wraz z jajkiem dodać do mąki.Ze składników wyrobić gładkie ciasto.Owinąć je w folię i odłożyć do zamrażalnika na 30 min. Formę do tart natłuścić i oprószyć mąką.Ciasto rozwałkować na cienki placem i przełożyć do formy.Wystające brzegi odciąć.
CIASTO UCIERANE;Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch,stopniowo dodawać jajka.Do masy z masłem dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wyrobić gładkie ciasto i rozłożyć je na kruchym cieście.
Czereśnie wydrylować i ułożyć jedna obok drugiej na cieście.Całość piec 40 min w temp 180.Marmoladę podgrzać.Posmarować jeszcze gorące ciasto i posypać migdałami i cukrem pudrem.
Porady
Migdały możemy uprażyć wtedy będą bardziej chrupiące
Komentarze