CIASTO CZEREŚNIOWE

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Trochę czasochłonne,ale efekt jest zadawalający

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:15 dag mąki,3dag cukru pudru,szczypta soli,7,5dag masła,jajko,tłuszcz i mąka do formy
    CIASTO UCIERANE;12,5dag masła,10dag cukru pudru,cukier waniliowy,2jaja,20dag mąki,łyżeczka proszku do pieczenia
    DODATKOWO;30dag czereśni,4łyżki marmolady czereśniowej,płatki migdałowe,cukier puder.

Ciasto czereśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE;mąkę,cukier puder przesiać na stolnicę,dodać sól. Masło pokroić na kawałki i wraz z jajkiem dodać do mąki.Ze składników wyrobić gładkie ciasto.Owinąć je w folię i odłożyć do zamrażalnika na 30 min. Formę do tart natłuścić i oprószyć mąką.Ciasto rozwałkować na cienki placem i przełożyć do formy.Wystające brzegi odciąć.
    CIASTO UCIERANE;Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch,stopniowo dodawać jajka.Do masy z masłem dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wyrobić gładkie ciasto i rozłożyć je na kruchym cieście.
    Czereśnie wydrylować i ułożyć jedna obok drugiej na cieście.Całość piec 40 min w temp 180.Marmoladę podgrzać.Posmarować jeszcze gorące ciasto i posypać migdałami i cukrem pudrem.

Porady

Migdały możemy uprażyć wtedy będą bardziej chrupiące

Komentarze

Podobne przepisy