Ciasto czekoladowo- truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać.
2.Następnie dodać pokrojoną margarynę, posiekać.
3.Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagniesć kruche ciasto, podzielić ciasto na 2 części.
4.Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę o wymiarach (40x24)
5.Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście.
6.Budyń
W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem , na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń z mlekiem, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
7.Gorący budyń wylać na truskawki, zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stop.
Piec przez 45 minut w 175 stop.
Komentarze