Ciasto czekoladowo- truskawkowe

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne ciasto do kawy lub herbatki na różne okoliczności.

Składniki:

  • Ciasto
    mąka - 640 g
    cukier - 1/2 szkl
    żółtka jaj - 2 szt
    jajko - 1 szt
    proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
    margaryna - 1 kost
    śmietana 18 % - 2 łyżki
    Budyń :
    budyń czekoladowy - 3 opak bez cukru
    mleko - 4 szkl
    cukier - 6 łyżek
    Dodatkowo
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Budynie

Ciasto czekoladowo- truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać.
  • 2. Następnie dodać pokrojoną margarynę, posiekać.
  • 3. Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagniesć kruche ciasto, podzielić ciasto na 2 części.
  • 4. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę o wymiarach (40x24)
  • 5. Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście.
  • 6. Budyń
    W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe.
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem , na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń z mlekiem, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
  • 7. Gorący budyń wylać na truskawki, zetrzeć na tarce o dużych otworach pozostałe ciasto.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stop.
    Piec przez 45 minut w 175 stop.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować