Ciasto czekoladowo – serowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 20 min

wilgotne, ale nie zbite, a na dodatek mocno czekoladowe!!!

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    500g sera białego – może być z wiaderka
    200g margaryny
    1 szkl cukru
    3,5 szkl mąki
    2 jajka
    3/4szkl oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g gorzkiej czekolady
    Kilka łodyg rabarbaru
    Cukier puder do posypania ciasta

Ciasto czekoladowo – serowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać z włókien, pokroić w 3 cm paski i zasypać 3 łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na tarce o największych oczkach. W między czasie margarynę utrzeć z cukrami na puch, wbijając kolejno jajka i dodając po łyżce oleju. Cały czas miksując dodawać partiami ser, a na końcu mąkę z proszkiem i czekoladą. Dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć rabarbar. Piec ok. 40 - 50 minut w 180 stopniach do zrumienia ciasta. Przestudzony placek posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można przygotować z innymi owocami, ale równie doskonale smakuje bez żadnych dodatków

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy