Ciasto czekoladowo - serowe z porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
2.Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, lekko schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać ser, a na koniec wlać chłodne galaretki i dokładnie połączyć mikserem. Ewentualnie dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
3.Przełożenie:
Pierwszą część ciasta posmarować cienko karmelem i wyłożyć połowę kremu, poukładać herbatniki. Ciastka posmarować dżemem, ułożyć kolejną warstwę. Na nich rozsmarować pozostałą część kremu i przykryć ciemnym ciastem, posmarowanym od spodu karmelem. Wierzch polać polewą.
Komentarze