CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

przepis pracochłonny ale wart pracy bo ciasto przepyszne

  • 5 godz.

Składniki:

  • (na formę 20 x30 cm podzieloną na pół)

    Ciasto:
    3 żółtka
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    5 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu
    250 g miękkiego masła
    3/4 szklanki mleka
    szczypta soli

    Krem czekoladowy:
    2 żółtka
    2 szklanki mleka
    250 g masła
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    30 g cukru waniliowego
    2 czubate łyżki cukru kryształ

    Masa pomarańczowa:
    6 jajek
    200 ml soku pomarańczowego (z 3 dużych pomarańczy)
    sok z 1/2 cytryny
    skórka otarta z 2 pomarańczy
    5 łyżek cukru
    szczypta soli
    70 g miękkiego masła

    Polewa:
    100 g czekolady deserowej
    1/4 kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę, kakao, cukier puder i cynamon przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, masło, mleko i wyrabiamy do otrzymania gładkiej masy.
    ciasto dzielimy na 3 równe części,rozwałkowujemy na bardzo cienki placek ok.0,3 cm, przekładamy do formy (20x30) oprószonej mąką i pieczemy w temperaturze 180ºC przez 10 -12 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić na pół. Powstanie 6 blatów ciasta.
    Krem czekoladowy:
    W 3/4 szklanki mleka rozpuszczamy obydwa rodzaje mąk,kakao, cukier i żółtka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy cały czas mieszając do uzyskania gęstego budyniu, który studzimy.
    Masło miksujemy,a następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu oraz po łyżce wcześniej roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej czekolady.
    Miksujemy do otrzymania gładkiego kremu.
    Masa pomarańczowa:
    Do garnka wlewamy 1/3 wody a kiedy zacznie się gotować zmniejszamy ogień.
    Jajka roztrzepujemy w misce.Dodajemy do nich sok pomarańczowy i cytrynowy oraz cukier i skórkę z pomarańczy.
    Miskę z miksturą stawiamy w garnku i cały czas mieszamy, aż mikstura zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy po kawałku masła. Cały czas mieszamy do otrzymania gładkiego kremu .
    Studzimy.
    (Podczas studzenia krem jeszcze zgęstnieje więc nie przejmujcie się jeśli wydaje się rzadki)
    Wykonanie:
    1 blat ciasta smarujemy najpierw masą pomarańczową, następnie czekoladową. Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta, dociskamy i dalej postępujemy jak opisane wyżej do wykorzystania wszystkich składników.
    Wierzchu ciasta nie smarujemy kremem, tylko obciążamy np. deską do krojenia na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Dopiero wtedy lub następnego dnia polewamy polewą.
    Polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a kiedy się rozpuści dodajemy masło, mieszamy, studzimy, polewamy wierzch ciasta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować