Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kolejny przykład na to, że czekolada, pomarańcza i migdały to fantastyczne połączenie;-)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rodzynki: 100 gramów
    - otarta skórka z pomarańczy: 1 sztuka
    - sok z pomarańczy: 1 sztuka
    - pokrojone masło oraz trochę do wysmarowania blachy: 175 gramów
    - połamana czekolada 70%: 100 gramów
    - duże jajka: 4 sztuki
    - cukier puder: 100 gramów
    - esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    - mąka: 55 gramów
    - mielone migdały: 55 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - lanszowane migdały, prażone i poszatkowane: 55 gramów
    - cukier puder do dekoracji: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej misce umieścić rodzynki wraz z sokiem pomarańczowym i moczyć przez 20 minut. Wyłożyć tortownicę o średnicy 25 cm pergaminem i natłuścić. Odstawić na bok. Na średnim ogniu roztopić w małym garnku masło i czekoladę mieszając. Zdjąć z ognia, zostawić do ostygnięcia. Za pomocą miksera ubijać jajka z cukrem oraz esencją waniliową przez 3 minuty aż masa będzie lekka i puszysta. dodać ostudzoną mieszaninę czekoladową. Odcedzić rodzynki, jeśli nie wchłonęły całego płynu z pomarańczy. Przesiać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, następnie dokładnie wszystko wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż wbita w środek wykałaczka pozostanie czysta, a ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Studzić w formie przez 10 minut po czym wyjąć i ostudzić na drucianym stojaku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i prażonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować