Ciasto czekoladowo - pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małej misce umieścić rodzynki wraz z sokiem pomarańczowym i moczyć przez 20 minut. Wyłożyć tortownicę o średnicy 25 cm pergaminem i natłuścić. Odstawić na bok. Na średnim ogniu roztopić w małym garnku masło i czekoladę mieszając. Zdjąć z ognia, zostawić do ostygnięcia. Za pomocą miksera ubijać jajka z cukrem oraz esencją waniliową przez 3 minuty aż masa będzie lekka i puszysta. dodać ostudzoną mieszaninę czekoladową. Odcedzić rodzynki, jeśli nie wchłonęły całego płynu z pomarańczy. Przesiać mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, następnie dokładnie wszystko wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż wbita w środek wykałaczka pozostanie czysta, a ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Studzić w formie przez 10 minut po czym wyjąć i ostudzić na drucianym stojaku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i prażonymi migdałami.
Komentarze