Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -150 g miękkiego masła
    -2 łyżki miodu
    -175 g cukru ciemnego muscovado
    -150 g mąki pszennej
    -pół łyżeczki sody oczyszczonej
    -25 g kakao
    -2 jajka
    -skórka otarta z 2 pomarańczy i sok z jednej

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. Formę o pojemności 900 g wysmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem i miodem na karmelową masę. Kakao wymieszać z mąką i sodą, Partiami dodawać na przemian z jajkami. Dalej miksować. Na koniec dodać do ciasta sok pomarańczowy i utartą skórkę z pomarańczy. W tym momencie masa może wyglądać tak, jakby się zwarzyła, ale to normalny efekt (może, ale nie musi). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40-50 min. Wystudzić i wyjąć z formy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy