Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Dla 10 osób
Składniki:
-150 g miękkiego masła
-2 łyżki miodu
-175 g cukru ciemnego muscovado
-150 g mąki pszennej
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-25 g kakao
-2 jajka
-skórka otarta z 2 pomarańczy i sok z jednej
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. Formę o pojemności 900 g wysmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem i miodem na karmelową masę. Kakao wymieszać z mąką i sodą, Partiami dodawać na przemian z jajkami. Dalej miksować. Na koniec dodać do ciasta sok pomarańczowy i utartą skórkę z pomarańczy. W tym momencie masa może wyglądać tak, jakby się zwarzyła, ale to normalny efekt (może, ale nie musi). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40-50 min. Wystudzić i wyjąć z formy.
Komentarze