Ciasto czekoladowo-pistacjowe z cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest lekko wilgotne, mocno czekoladowe i prawie dietetyczne.

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI: na dwie
    formy keksowe 25x10 cm; czas przygotowania 60 minut

    3 jaja (żółtka i białka osobno)
    60 g cukru trzcinowego
    180 g mąki razowej (u mnie z Lidla)
    2 łyżki kakao
    125 ml greckiego jogurtu (naturalny)
    150 g czekolady deserowej
    1 łyżeczka sody
    350-400 g startej cukinii (bez skórki)
    70 g orzechów pistacjowych (siekanych)
    1 łyżka cukru waniliowego-domowego
    Dekoracja:
    100 g czekolady deserowej lub mlecznej
    50 ml śmietanki
    30 g orzechów pistacjowych (siekanych)



    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo-pistacjowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    W rondelku należy rozpuścić czekoladę z jogurtem.
    Do jednej miski wlać białka, do drugiej żółtka.
    Białka miksujemy na sztywną pianę z cukrem waniliowym.
    Nie myjąc końcówek miksera, miksujemy żółtka na kogel-
    mogel z cukrem trzcinowym i sodą. Dodać rozpuszczoną
    czekoladę z jogurtem, zmiksować. Do czekoladowych
    żółtek dodać mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać (ciasto
    jest dość tępe). Dodać startą cukinię, posiekane orzechy
    pistacjowe, wymieszać.
    Na koniec, w dwóch
    lub trzech partiach dodać sztywną pianę i delikatnie
    połączyć.
    Przelać do dwóch foremek na keks wyłożonych
    pergaminem.
  • 2. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 40-45
    minut. Nie uchylamy piekarnika przez pierwsze 30 minut.
    Sprawdzić środek patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i
    pozostawić do wystygnięcia.
    Czekoladę deserową rozpuścić ze śmietanką.
    Ciasto posmarować polewą i posypać siekanymi
    pistacjami

Porady

W tym roku, staram się jak mogę zmienić chociaż częściowo moje przepisy na bardziej zdrowe i dietetyczne. Wiem, że nie uda mi się ze wszystkimi, ale mam nadzieję, że i tak będzie ich dużo. Od kilku dni miałam ochotę na coś czekoladowego i możliwie oryginalnego. Słyszałam o pysznych ciastach z cukinią, jednak większość z nich zawierało dużą ilość cukru i tłuszczu. Stworzyłam więc własny przepis. Chyba się nim nie rozczarujecie? Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Z ograniczoną ilością cukru. Tłuszcz to tylko ten, jaki znajduje się w czekoladzie, jajku i jogurcie. Do wypieku zamiast zwykłej mąki, użyłam mąkę razową i kakao. Ciasto wszystkim smakowało, chociaż moje dzieci stwierdziły, że mało słodkie. Można zwiększyć troszkę ilość cukru lub zamienić czekoladę gorzką na mleczną. Kwestia indywidualnego smaku każdego z nas.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować