Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam cukier waniliowy, kakao i zmielone orzechy, wymieszałam.
Oddzieliłam żółtka od białek.
Gruszki umyłam, osuszyłam, obrałam ze skórki (pozostawiając ogonki), ścięłam spody, tak aby owoce nie były dużo wyższe od tortownicy i od dołu wydrążyłam gniazda nasienne.
Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem.
2.Białka ubiłam na sztywno, pod koniec partiami dosypałam cukier.
Zmniejszyłam obroty miksera, dodałam kolejno po jednym żółtku, przesianą mąkę z dodatkami i cienką strużką olej.
Masę wyłożyłam do tortownicy, w masie pionowo ustawiłam przygotowane gruszki.
Piekłam 65 minut do suchego patyczka.
Komentarze