Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami

5 (186 ocen)

Pyszne, eleganckie ciasto czekoladowo-orzechowe z całymi gruszkami

Składniki:

  • 5 jajek rozmiar „M”
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    1 czubata łyżka gorzkiego kakao
    1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    5 twardych gruszek – u mnie odmiana Genaral Leclerc
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam cukier waniliowy, kakao i zmielone orzechy, wymieszałam.
    Oddzieliłam żółtka od białek.
    Gruszki umyłam, osuszyłam, obrałam ze skórki (pozostawiając ogonki), ścięłam spody, tak aby owoce nie były dużo wyższe od tortownicy i od dołu wydrążyłam gniazda nasienne.
    Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem.
  • 2. Białka ubiłam na sztywno, pod koniec partiami dosypałam cukier.
    Zmniejszyłam obroty miksera, dodałam kolejno po jednym żółtku, przesianą mąkę z dodatkami i cienką strużką olej.
    Masę wyłożyłam do tortownicy, w masie pionowo ustawiłam przygotowane gruszki.
    Piekłam 65 minut do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować