Ciasto czekoladowo – miętowo – jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na pół.
2.Ciasto jogurtowo – czekoladowe:Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Jogurt zmiksować z budyniem i czekoladą. Białka delikatnie połączyć z masą jogurtowo – czekoladową. Przelać na tą samą formę wyłożoną papierem do pieczenia co było pieczone ciasto kawowe. Piec ok. 30 minut do zrumienienia ciasta. Wystudzić.
3.Masa miętowa: Żelatynę rozpuścić w ¼ szkl wrzątku i lekko ostudzić. Śmietanę bić na sztywno z cukrem, dodać jogurt i krople, na koniec wlać żelatynę. Dokładnie zmiksować.
Komentarze