To pyszne połączenie czekoladowego ciasta z piernikiem.
60 min
Składniki:
Składniki:
forma 10 x 28 cm (ale możecie wlać również w kwadratową)
200 g masła lub margaryny
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
2 łyżki ciemnego kakao (z wiatraczkiem)
1 łyżka przyprawy do piernika (używam Kotanyi bo najbardziej mi odpowiada z kupnych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
cynamon do posypania
Ciasto czekoladowo - korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę masło, cukier, kakao i przyprawę do piernika i wodę. Czekać aż masło się rozpuści. Odlać pół szklanki i odstawić całość do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 170˚C
2.Gdy masa ostygnie dodać do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz po jednym jajku, mieszając łopatką.
3.Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bulką tartą. Ciasto Przelać do formy i piec 40 minut. Sprawdzając stan wypieczenia patyczkiem - gdy po wbiciu go w ciasto jest suchy to znak, że się upiekło. Chwilę studzić w piekarniku. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika .
4.Ponakłuwać patyczkiem (od szaszłyków) i polać jeszcze ciepłe odstawioną polewą czekoladadowo-korzenną. Gdy ostygnie posypać cynamonem i pokroić.
Komentarze