Ciasto czekoladowo - kokosowe

0 (0 ocen)

Przygotowanie tego ciasta polega po prostu na wymieszaniu ze sobą paru składników - jest więc idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania.

Składniki:

  • Ciasto:

    szklanka mąki
    4 czubate łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szklanka wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do dekoracji
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru
    aromat rumowy 6 ml
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki maślanki
    3 jajka


    Polewa:

    biała czekolada
    100 g śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-193hrml 1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej kakao, sodę, proszek do pieczenia. W osobnej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy razem z olejem maślanką i aromatem rumowym.

    Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Do masy dodajemy wiórki kokosowe.

    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra-dół). Pieczemy 50-55 minut.
  • image-0cdj3aw 2. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę. W misce nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy do niej śmietankę i całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewę wylewamy na wierzch ciasta a następnie nakładamy na nią równomiernie wiórki kokosowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować