Ciasto czekoladowo-jagodowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto kakaowe z musem jagodowym. Wilgotne nie za słodkie, w smaku przypomina brownie. Fajne połączenie smakowe.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    ✔2 jajka- duże

    ✔1 szkl. mleka

    ✔½ szkl oleju

    ✔1,5 szkl mąki tortowej

    1 szkl. kakao

    ✔3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

    ✔1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    ✔1 szkl cukru

    ✔1 szkl. wrzącej wody
    Mus jagodowy:

    ✔1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych

    ✔4 łyżki cukru

    ✔600 ml śmietanki kremówki 30%

    ✔3 łyżeczki żelatyny

    ✔1/3 szklanki zimnej wody
    Dodatkowo:

    ✔ok. 1/2 szklanki jagód do oprószenia wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzątku wymieszać w misce. Następnie dodać wodę- wymieszać i wylać na formę 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 min w temp. 180C - do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Jagody włożyć do garnka razem z wodą i cukrem. Chwilkę pogotować , aż owoce się rozpadną przetrzeć prze sitko i wystudzić. Żelatynę zalać wrzątkiem i wystudzić. Kremówkę zmiksować na gęsty krem, następnie po łyżce dodawać jagody oraz żelatynę. Krem wyłożyć na ciasto posypać świeżymi jagodami, malinami, borówkami( co kto ma) udekorować świeżą miętą. Włożyć do lodówki na 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kakao Śmietana 30% Mąka tortowa

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować