Krem śmietanowo – waniliowy:
330ml śmietany 30%
400g serka homogenizowanego waniliowego np. Danio
½ szklanki wody
4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
Kakao lub starta czekolada do dekoracji
Dodatkowo:
200g powideł śliwkowych
Herbatniki ok. 24 sztuk
Ciasto czekoladowo-grysikowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
2.Krem czekoladowo - grysikowy: Mleko zagotować wsypać do niego kaszę i energicznie mieszając gotować prze ok. 5 minut. Do gorącej dodać czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia. Margarynę utrzećna puszystą masę z pudrem dodać zimną masę grysikową. Zmiksować.
3.Krem śmietanowo – waniliowy: Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody, następnie wlać pozostałe ¼ szklanki wrzącej wody. Schłodzić. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce serka. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę.
4.Przełożenie:
Na biszkopt wyłożyć cały krem grysikowy, ułożyć herbatniki, posmarować je powidłami. Na wierzch wyłożyć krem śmietanowy.
Komentarze