To ciasto jest idealne dla wielbicieli dyni,ponieważ jest ona mocno wyczuwalna w tym cieście.Dodatek czekolady i cynamonu sprawia ,że jest ono bardzo pyszne.Polecam na podwieczorek.
60 min
Składniki:
3 jajka
pół szklanki cukru
5 łyżek oleju
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
40 dag miąższu dyni
Ciasto czekoladowo-cynamonowe z dynią. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem mikserem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i nadal ucieramy.Dodajemy mąkę tortową,proszek do pieczenia i startą na dużych oczkach czekoladę,dokładnie ucieramy.
Dynię myjemy,osuszamy,usuwamy pestki i obieramy,następnie odważamy 40 dag miąższu i kroimy go w kostkę.
Pokrojoną dynię przekładamy do ciasta i mieszamy.
2.Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 7 cm x 30 cm x 8 cm.
3.Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy w formie,wyjmujemy,kroimy i podajemy.
Komentarze