Jeśli nachodzi mnie ochota na słodką przekąskę, to na myśl mi przychodzi czekoladowe ciasto. Postanowiłam więc zrobić sobie taką przekąskę. Na pewno nie tylko ja się na nią skuszę.
Ciasto czekoladowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, olej, wodę i cukier podgrzać, aż do powstania gładkiej, płynnej masy - cały czas mieszać. Po przestudzeniu dodać żółtka, kakao i dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, a następnie dodawać porcjami do kakaowej masy. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm (wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia). Morele podzielić na mniejsze części i ułożyć na cieście lekko dociskając. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 45 minut.
Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze