Ciasto czekoladowe z morelami

0 (0 ocen)

Jeśli nachodzi mnie ochota na słodką przekąskę, to na myśl mi przychodzi czekoladowe ciasto. Postanowiłam więc zrobić sobie taką przekąskę. Na pewno nie tylko ja się na nią skuszę.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    300g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    200g masła
    5 jajek
    3 łyżki kakao
    3 łyżki oleju
    5 łyżek wody
    200g suszonych moreli
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, olej, wodę i cukier podgrzać, aż do powstania gładkiej, płynnej masy - cały czas mieszać. Po przestudzeniu dodać żółtka, kakao i dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, a następnie dodawać porcjami do kakaowej masy. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm (wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia). Morele podzielić na mniejsze części i ułożyć na cieście lekko dociskając. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 45 minut.
    Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI

viki2903 Bardzo kremowe i delikatne 2 godz.

To może cię zainteresować