Ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Intensywnie kakaowe, wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami. Cukier zastąpiłam w nim słodkim miodkiem.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • na formę o średnicy 18 cm:
    Ciasto:
    1) 190 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    2) 2 czubate łyżki kakao
    3) 1 jajko
    4) 260 ml mleka
    5) 5 łyżek oleju
    6) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    7) 3-4 łyżki miodu
    8) szczypta soli
    9) 250 g wydrylowanych wiśni
    Polewa:
    1) 2 łyżki masła
    2) 2 łyżki miodu
    3) 2 łyżki kakao
    4) 1-2 łyżki mleka
    Do dekoracji:
    1) orzechy
    2) wiśnie kandyzowane lub świeże
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli).
  • 2. W drugiej misce miksujemy mleko, jajko, olej i miód. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej). Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto i dekorujemy pokruszonymi orzechami i wiśniami kandyzowanymi (lub świeżymi).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować