Ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli).
2.W drugiej misce miksujemy mleko, jajko, olej i miód. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
3.Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej). Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto i dekorujemy pokruszonymi orzechami i wiśniami kandyzowanymi (lub świeżymi).
Komentarze