Ciasto czekoladowe z wiśniami

  • wyświetlono: 784 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto to powstało od zdjęcia w gazecie. Zobaczyłam i wpadłam na pomysł na ciasto. Wyszło świetne ciacho, które smakuje każdemu.

mzka

Składniki

Biszkopt kakaowy:
• 6 jaj
• 6 łyżek cukru
• 6 łyżek oleju
• 2 łyżki kakao
• 3 łyżki mąki

Krem budyniowy:
• ½ l mleka (2 szklanki)
• Duży budyń śmietankowy lub waniliowy
• 1-2 łyżki cukru pudru
• Cukier waniliowy
• 2 żółtka
• Kostka margaryny (palmy) lub masła

Galaretka wiśniowa:
• Słoik wiśni
• 2 galaretki wiśniowe

Dodatkowo:
• Słodkie kakao do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z wiśniami

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, olej i dokładnie zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąki, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki
  • 2. Krem budyniowy: Mleko rozlewamy do dwóch garnków (po szklance). Do jednego dodajemy oba cukry i gotujemy. Do drugiego dodajemy żółtka, budyń i dokładnie miksujemy. Kiedy mleko z cukrem zagotuje się, dolewamy mleko z budyniem i gotujemy do zgęstnienia, cały czas energicznie mieszając (by nie powstały grudki). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jednocześnie wyciągamy z lodówki margarynę (masło), by się ogrzało do temperatury pokojowej. Gdy margaryna zmięknie i budyń wystygnie kręcimy krem. Najpierw miksujemy margarynę i dodajemy stopniowo budyń.
  • 3. Galaretka wiśniowa: Wiśnie odsączamy na sitku. Do soku dolewamy tyle wody,by powstało ½ l soku i zagotowujemy go. Do gorącego soku wsypujemy galaretki i dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do stężenia.
  • 4. Formę, w której piekliśmy ciasto czekoladowe, wykładamy folią spożywczą (by ciasto nie przejęło zapachów formy) i wkładamy jedem blat ciasta. Na ciasto wykładamy wiśnie i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Potem wykładamy połowę kremu i przykładamy drugim blatem ciasta czekoladowego. Na wierzch wykładamy resztę kremu i całość posypujemy słodkim kakao. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Porady

blaszka 25x25

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiekrem budyniowygalaretka wiśniowaWiśnie

Komentarze

Podobne przepisy

Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami

Dodane przez: a-rudek

Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto rozpływa się w ustach! Znika...

czekoladowa wisienka

Dodane przez: wiola

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Ciasto robiłam na Walentynki, ale...

ciasto czekoladowe z wiśniami

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Niezwykle proste i pyszne. Puchate,...

Mocno czekoladowe ciasto z wiśniami

Dodane przez: dagita

Mocno czekoladowe ciasto z wiśniami

Ten przepis to całkowita improwizacja...

ciasto czekoladowo serowe z wiśniami i migdałami

Dodane przez: Violetka76

Ciasto czekoladowo-serowe z wiśniami i migdałami

Coś pomiędzy sernikiem, a sernikobrownie....

Ciasto Pijana wiśnia

Dodane przez: MarciaDG92

Ciasto czekoladowe - Pijana wiśnia

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.