Ciasto czekoladowe z truskawkami i śmietanką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tradycyjne ciasto czekoladowe z dodatkiem śmietany i truskawek. Czy może być coż pyszniejszego? Ciasto rozpływa się w ustach i znika w jeden wieczór :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 80g masła
    pół szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    2 jajka
    100g czekolady deserowej gorzkiej lub 50g czekolady gorzkiej mlecznej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    śmietanka 30%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    40 dag truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z truskawkami i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło oraz połamaną na kosteczki tabliczkę czekolady rozpuścić w rondelku. Mieszać cały czas do otrzymania gładkiej masy. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na jednolita masę.
  • 2. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. W innej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na najniższych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
  • 3. Dno okrągłej fory do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrać do temperatury 175 stopni. Do formy przełożyć ciasto, piec około 40 minut do suchego patyczka.
  • 4. W między czasie, do schłodzonej śmietanki dodać łyżeczkę cukru waniliowego i zwykłego, ubić mikserem na sztywno.
  • 5. Na przestygnięte ciasto wyłożyć śmietanę, wysmarować i ozdobić na górze oczyszczonymi truskawkami.

Porady

Ciasto podawać najlepiej schłodzone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować