Tradycyjne ciasto czekoladowe z dodatkiem śmietany i truskawek. Czy może być coż pyszniejszego? Ciasto rozpływa się w ustach i znika w jeden wieczór :)
1 godz. 10 min
Składniki:
80g masła
pół szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 jajka
100g czekolady deserowej gorzkiej lub 50g czekolady gorzkiej mlecznej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śmietanka 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
40 dag truskawek
Ciasto czekoladowe z truskawkami i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło oraz połamaną na kosteczki tabliczkę czekolady rozpuścić w rondelku. Mieszać cały czas do otrzymania gładkiej masy. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na jednolita masę.
2.Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. W innej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na najniższych obrotach do połączenia się wszystkich składników.
3.Dno okrągłej fory do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrać do temperatury 175 stopni. Do formy przełożyć ciasto, piec około 40 minut do suchego patyczka.
4.W między czasie, do schłodzonej śmietanki dodać łyżeczkę cukru waniliowego i zwykłego, ubić mikserem na sztywno.
5.Na przestygnięte ciasto wyłożyć śmietanę, wysmarować i ozdobić na górze oczyszczonymi truskawkami.
Komentarze