Ciasto czekoladowe z truskawką

0 (0 ocen)

Czekoladę każdy lubi,a w połączeniu ze smacznym kremem i musem truskawkowym smakuje wybornie...

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 margaryna
    1 1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mleka
    3 łyżki kakao
    cukier waniliowy
    6 jaj
    2 szkl mąki+2 łyżki
    1 łyżka proszku

    Masa:
    600 ml mleka
    1 szkl cukru
    2 gorzkie czekolady (200 gram)+4 łyżki mleka
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka kakao
    mały budyń
    po 1 łyżce mąki pszennej i kartoflanej
    25 dag margaryny
    2 żółtka

    Na mus truskawkowy:
    500 gram truskawek
    2 galaretki czerwone

    Dodatkowo
    2 paczki harbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Z mleka,cukru,kakao i margaryny gotujemy syrop.Studzimy.Łączymy z żółtkami,mąką,proszkiem i ubitą pianą.Pieczemy w 160-170 st przez ok 50 min. Forma 25x35 -średnia
    Krem:
    Mąki,kakao i budyń mieszamy w odrobinie mleka. Czekolady łamiemy i topimy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka.Resztę mleka gotujemy z cukrem ,dodajemy czekoladę,kawę i zalewamy budyniem rozmieszanym w mleku ,gotujemy gęsty krem,studzimy.
    Margarynę łączymy z żółtkami,stopniowo dajemy zimny krem,ucieramy.

    Mus truskawkowy
    2 galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody.Truskawki miksujemy i łączymy z przestudzoną galaretką,mieszamy
  • 2. Zimne ciasto przekrawamy na pół,smarujemy masą,na masę układamy herbatniki,na herbatniki wykładamy tężejącą galaretkę,herbatniki,masę i druga część placka,dekorujemy odrobiną masy,schładzamy w lodówce.

Porady

Do masy można "kapnąć"alkoholu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować