Ciasto czekoladowe z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Z mleka,cukru,kakao i margaryny gotujemy syrop.Studzimy.Łączymy z żółtkami,mąką,proszkiem i ubitą pianą.Pieczemy w 160-170 st przez ok 50 min. Forma 25x35 -średnia
Krem:
Mąki,kakao i budyń mieszamy w odrobinie mleka. Czekolady łamiemy i topimy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka.Resztę mleka gotujemy z cukrem ,dodajemy czekoladę,kawę i zalewamy budyniem rozmieszanym w mleku ,gotujemy gęsty krem,studzimy.
Margarynę łączymy z żółtkami,stopniowo dajemy zimny krem,ucieramy.
Mus truskawkowy
2 galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody.Truskawki miksujemy i łączymy z przestudzoną galaretką,mieszamy
2.Zimne ciasto przekrawamy na pół,smarujemy masą,na masę układamy herbatniki,na herbatniki wykładamy tężejącą galaretkę,herbatniki,masę i druga część placka,dekorujemy odrobiną masy,schładzamy w lodówce.
Komentarze