Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i słonym karmelem

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i płatkami migdałowymi zaskakuje smakiem dzięki dodatkowi słonego sosu karmelowego. Ciasto w sam raz do popołudniowej kawy :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1) 120 g mąki pszennej + trochę mąki do obtoczenia bakalii
    2) 130 g margaryny lub masła
    3) 100 g czekolady gorzkiej
    4) 2 łyżki ciemnego kakao
    5) 130 g cukru
    6) 3 jajka
    7) łyżeczka proszku do pieczenia
    8) aromat waniliowy do ciasta
    9) 150 g suszonych śliwek
    10) 100 g płatków migdałowych + płatki do dekoracji
    Składniki na sos karmelowy:
    1) 150 g cukru
    2) 40 g wody
    3) 150 g śmietany 30 % lub 36 %
    4) 125 g masła
    5) 1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Śliwki kroimy w paseczki i razem z płatkami migdałowymi oprószamy je odrobiną mąki.
  • 3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy do niej jajka i kilka kropli aromatu waniliowego oraz roztopioną, ostudzoną czekoladę.
  • 4. Do masy dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy śliwki z płatkami migdałowymi i mieszamy.
  • 5. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 11x30 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy około 70-75 minut (na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche)
  • 6. Następnie przygotowujemy słony sos karmelowy – W jednym garnku lekko podgrzewamy śmietanę, ale jej nie zagotowujemy. Do drugiego garnka (najlepiej wyższego z grubym dnem) wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty płyn. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy podgrzaną śmietanę i sól i szybko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i gotujemy około 3 minut, cały czas mieszając. Powstały sos przelewamy do słoika i odstawiamy do przestygnięcia.
  • 7. Gotowe i wystudzone ciasto polewamy słonym sosem karmelowym i posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować