Pyszne ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i płatkami migdałowymi zaskakuje smakiem dzięki dodatkowi słonego sosu karmelowego. Ciasto w sam raz do popołudniowej kawy :)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na ciasto:
1) 120 g mąki pszennej + trochę mąki do obtoczenia bakalii
2) 130 g margaryny lub masła
3) 100 g czekolady gorzkiej
4) 2 łyżki ciemnego kakao
5) 130 g cukru
6) 3 jajka
7) łyżeczka proszku do pieczenia
8) aromat waniliowy do ciasta
9) 150 g suszonych śliwek
10) 100 g płatków migdałowych + płatki do dekoracji
Składniki na sos karmelowy:
1) 150 g cukru
2) 40 g wody
3) 150 g śmietany 30 % lub 36 %
4) 125 g masła
5) 1,5 łyżeczki soli
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
2.Śliwki kroimy w paseczki i razem z płatkami migdałowymi oprószamy je odrobiną mąki.
3.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy do niej jajka i kilka kropli aromatu waniliowego oraz roztopioną, ostudzoną czekoladę.
4.Do masy dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy śliwki z płatkami migdałowymi i mieszamy.
5.Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 11x30 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy około 70-75 minut (na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche)
6.Następnie przygotowujemy słony sos karmelowy – W jednym garnku lekko podgrzewamy śmietanę, ale jej nie zagotowujemy. Do drugiego garnka (najlepiej wyższego z grubym dnem) wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty płyn. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy podgrzaną śmietanę i sól i szybko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i gotujemy około 3 minut, cały czas mieszając. Powstały sos przelewamy do słoika i odstawiamy do przestygnięcia.
7.Gotowe i wystudzone ciasto polewamy słonym sosem karmelowym i posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze