Ciasto czekoladowe z powidłami śłiwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuścić czekoladę z masłem (w kąpieli wodnej). Pozostawić do przestygnięcia.
2.Zmiksować jajka z cukrami (cukier i cukier waniliowy). Przestygniętą czekoladę dodawać do zmiksowanych jajek z cukrem, ciągle mieszając . Na końcu dodać mąkę i całość chwilę miksować. Gotową masę przelać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortowniczki. Piec 30 – 35 minut w temp. 180 stopni (dolna grzałka).
3.Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i przygotować polewę:
Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z alkoholem, dodać mleka dla nadania odpowiedniej konsystencji.
4.Gdy ciasto przestygnie, przekroić na dwie części i solidnie posmarować jedną część powidłami śliwkowymi (najlepiej domowymi, ale można też kupić). Złożyć i polać polewą. Po wierzchu można posypać pokruszonymi orzechami włoskimi .
Smacznego :)
Komentarze