ciasto czekoladowe z powidłami

4.5 (167 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jestem mamą dwójki małych dzieci a co się z tym wiąże mam mało czasu na skomplikowane ciasta, dlatego uwielbiam ten przepis gdyż jest łatwy, szybki i zawsze się udaje a moja rodzina przepada za wszystkim co jest czekoladowe.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 130 g masła
    130 g czekolady mleczne lub gorzkiej
    100 g mleka
    3 jajka
    100 g cukru
    250 g mąki tortowej
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. W rondelku rozpuszczam czekoladę z masłem ale nie doprowadzam do wrzenia, odstawiam do ostygnięcia. Jajka miksuję z cukrem dodaje mleko wlewam ostygniętą masę czekoladową miksujemy na małych obrotach i dodajemy mąkę i proszek do pieczenia gdy składniki się połącza w jednolitą masę całość wylewamy na okrągłą blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach góra dół ok 35-40 min. Przygotowujemy polewę czekoladową w kąpieli wodnej. Upieczone i ostygnięte ciasto przekrawamy na pół i smarujemy powidłami własnej roboty najlepiej bez dodatku cukru aby były odrobinę kwaskowe, na wierzch polewamy ciasto płynną czekoladą. Smaczego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować