Jestem mamą dwójki małych dzieci a co się z tym wiąże mam mało czasu na skomplikowane ciasta, dlatego uwielbiam ten przepis gdyż jest łatwy, szybki i zawsze się udaje a moja rodzina przepada za wszystkim co jest czekoladowe.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
130 g masła
130 g czekolady mleczne lub gorzkiej
100 g mleka
3 jajka
100 g cukru
250 g mąki tortowej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuszczam czekoladę z masłem ale nie doprowadzam do wrzenia, odstawiam do ostygnięcia. Jajka miksuję z cukrem dodaje mleko wlewam ostygniętą masę czekoladową miksujemy na małych obrotach i dodajemy mąkę i proszek do pieczenia gdy składniki się połącza w jednolitą masę całość wylewamy na okrągłą blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach góra dół ok 35-40 min. Przygotowujemy polewę czekoladową w kąpieli wodnej. Upieczone i ostygnięte ciasto przekrawamy na pół i smarujemy powidłami własnej roboty najlepiej bez dodatku cukru aby były odrobinę kwaskowe, na wierzch polewamy ciasto płynną czekoladą. Smaczego
Komentarze