Mus z gorzkiej czekolady i kwaśna konfitura to dla mnie idealnie dopełniający się duet. To właśnie to połączenie natchnęło mnie do stworzenia tego deseru. Mały kawałeczek wystarczy, żeby zaspokoić największą nawet ochotę na czekoladę.
40 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
*foremka 25*10 cm
Składniki:
duża paczka kakaowych herbatników
słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Stovit
300 ml śmietanki kremówki
125 g gorzkiej czekolady
400 ml mleka + 125 ml do nasączenia herbatników
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru
75 g masła
mała paczka pianek marshmallow
Ciasto czekoladowe z piankami marshmallow (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przeznaczone do nasączenia herbatników przelać do płaskiej miseczki. Pozostałe mleko podzielić na połowę. W jednej części rozmieszać budyń i cukier, drugą zagotować i wlać na nią rozrobiony proszek budyniowy. Ugotować na gęsto i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Szeroką keksówkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Herbatniki zamaczać na sekundę w mleku i ułożyć z nich pierwszą warstwę na dnie foremki. Posmarować 1/3 konfitury z porzeczek.
Czekoladę połamać, wrzucić do miseczki i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wlać czekoladę i szybko zmiksować. Połowę powstałego musu przełożyć do foremki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Rozsmarować krem budyniowy i znowu ułożyc herbatniki. Na nie nałożyć 1/3 dżemu i pozostały mus czekoladowy oraz ostatnią warstwę ciastek. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć czymś ciężkim i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyłożyć na półmisek odwracając do góry dnem. Delikatnie zdjąć papier, wierzch posmarować dżemem i posypać piankami pokrojonymi na mniejsze kawałki.
Komentarze