CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dodatek pepsi sprawia, że jest ono niezwykle puszyste, a zarazem niesamowicie wilgotne, „zimne” i mocno czekoladowe.Wielbiciele czekolady i ciast takich jak. np. murzynek będą wręcz zachwyceni!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( na tortownicę o średnicy 18 cm )
    Na większą podwajamy składniki!

    CIASTO:
    * jajko L - 2 szt
    * przesiana mąka pszenna - 130 g
    * masło ( bardzo miękkie ) - 125 g
    * cukier drobny - 150 g
    * pepsi - 120 ml
    * mleko 3,2% - 25 ml
    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    * kakao - 2 łyżki
    * cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    sól - 1 szczypta

Ciasto czekoladowe z pepsi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    UWAGA!

    Tak jak napisałam przepis jest na małą tortownicę - na większą podwajamy składniki!

    Do miski wlewamy mleko.

    Dodajemy jajka i bardzo miękkie ( topniejące ) masło.

    Wlewamy pepsi i wszystko razem dokładnie miksujemy.

    Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia , cukrem wanilinowym, kakao , cukrem i szczyptą soli.

    Po wymieszaniu wsypujemy do płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach.

    Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały!

    Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.

    Pieczemy w 180C ok. 45 - 50 minut
    ( sprawdzamy patyczkiem ).

    Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy